2019-05-10 11:06:28• hírek • Nagy Tímea

Tanügyi börze az Iparosotthonban, nyílt nap a Református Gimnáziumban és a Hám János Líceumban

Az Iparosotthon adott helyet az idei középiskolai tanügyi vásárnak, melyre több száz diákot vártak szerte a megyéből.

A Kazinczy (Stefan cel Mare) utca megtelt élettel, péntek délelőtt és kora délután fél tucat sárga iskolabusz parkolt a volt mozi környéken. A municípiumbeli és a térség középiskolái kimozdultak a jól ismert falak közül, s egy egy csapattal képviselték az oktatási intézményüket a 2019-es expón.

 

A nyolcadik évfolyamnak szóló rendezvényen a megye elméleti líceumai, illetve a szakképzést és duális képzést nyújtó iskolái mutatták meg, „ki mit tud”. Az emeleti folyosón és az előadóteremben felállított standoknál diákok és szaktanárok várták az érdeklődőket a végzős általános sulisok és osztályfőnökeik személyében. Amellett, hogy az induló osztályokról kimerítő tájékoztatót nyújtottak, a közösségi életről és az extrakurrikuláris tevékenységekről is meséltek az arra járóknak.

 

 

A standokat a fiatalok a tanintézetek színeibe öltöztették, díszítve a szakoknak megfelelő dísztárgyakkal, kézzel készített plakátokkal, képekkel, továbbá a szakképzések gyakorlati óráin „gyártottakkal”. Voltak, akik a sporteredményeiket és tanulmányi versenyek eredményeit részesítették előnyben, s a kupákkal, érmekkel, oklevelekkel büszkélkedtek. Mások az énektudásukat csillogtatták meg rögtönzött énekkari előadással. Akadtak olyanok, akik helyben rajzoltak és festettek képzőművészeti remekeket. Még egy életnagyságú oroszlánnal, a „Ioan Slavici” Főgimnázium kabalaállatával is találkozhattak az ifjak.

 

A magyar tagozatos középiskolák is jelen voltak az expón. A Kölcsey Ferenc Főgimnázium, a Református Gimnázium és a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum is tárt kapukkal várja a beiratkozókat. A háromból két suli a vásárral egy időben nyílt napot tartott. A „Refiben” és a „Hám Jánosban” a diáktanácsok és a tanárok közösen mutatták be az induló képzéseket.

 

 

A Református Gimnáziumban reggel 9:00 órától délután 15:00 óráig várták a látogatókat. Az érdeklődők között nem csak szatmárnémeti végzősök voltak, a megye minden tájáról érkeztek kisebb-nagyobb csoportok. Elek Kinga aligazgató és Varga Szilárd Csaba iskolalelkész mutatták be a szakokat: teológia profil, matematika-informatika profil, természettudományok profil és gazdasági szakértő – szaklíceumi osztály. A dísztermi előadás mellett láthatatlan színházi előadással, történelmi kulisszatitkokkal és interaktív óralátogatással is készültek a refisek, valamint élő képzőművészeti műhellyel. 2019 őszén 84 kilencedikes kezdi meg tanulmányait a Kölcsey és a Kazinczy utcák sarkán álló, nagy múltú épületegyüttesben.

 

 

A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum péntek délelőttje igazán mozgalmasnak sikeredett. A nyílt napra érkező 170 diák mellett a miskolci testvériskola 100 fős küldöttségét és az érdi meghívottakat is vendégül látták. A Hám Diáktanács és a tanári kar összefogásában mindhárom program könnyedén folyt. A térség oktatási intézményeiből érkező csapatoknak Csapó-Ilyés Attila-Csaba aligazgató, Frigy Szabolcs nevelési igazgató és SJ Pakot Géza spirituális meséltek a „hám jánosos” évekről, a közösségről és az induló osztályokról egyaránt. A líceumban 2019 szeptemberétől Vallásturizmus – intenzív idegen nyelv szak és természettudományok – intenzív idegen nyelv szak indul. Ahogy a Mesterségek Napján már kiderült, duális képzés is startol ősszel: elektronikai műszerész, illetve szakács és felszolgáló szakokra jelentkezhetnek a pályaválasztás előtt állók.

 

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium május 16-án tartja hagyományosnak számító nyílt napját. Ekkor nem csak az induló szakokkal, hanem az iskolával, a diáktanáccsal, a tanárokkal és a „kölcseys években” várható programlehetőségekkel is megismerkednek a nebulók.

 

A nyolcadikosok nagy döntés előtt állnak, hiszen a lehetőségek tárháza igen széles: sokrétű szakképzési és duális képzési lehetőség közül választhatnak a szakmára vágyók – az egyetemre készülők pedig az elméleti líceumok közül kell egynek bizalmat szavazzanak. A döntésben segítségükre sietnek a középiskolai nyílt napok eseményei és a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség tanügyi vására.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: